Odpolední dezert? Zkuste dortu Frankopan

Jan Polzer

Dorta Frankopan je tradiční dezert, na který můžete narazit v Crikvenici i okolí. Recept starý tři staletí byl nalezen v kuchařce vévodkyně Eleonory Maria Rosalia von Eggenberg z roku 1686.

S tímto dortem se setkáte v mnoha cukrárnách, ale ten pravý prý dělá jen jediná cukrárna v Crikvenici u hotelu International. Na internetu koluje mnoho receptů, toto je překlad jednoho z nich.

Recept na dortu Frankopan

Pro asi osm porcí budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 balíček listového těsta
  • krém ze šesti žloutků
  • 2 dcl sladké smetany
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 100 g lískových oříšků nebo mandlí
  • 50 g kandované kůry z pomeranče
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • velkou lžíci Gustinu (jemný kukuřičný škrob) nebo mouky
  • na dekoraci 3 lžíce smetany na šlehání, pomerančovou kůru, 400 g broskví

Listové těsto uválejte na čtyři části a vložte do formy na dort s průměrem 22 cm. Popíchejte vidličkou a postupně pečte na 180 °C po dobu několika minut, dokud nezezlátne.

Umíchejte krém ze šesti žloutků a cukru, přidejte lžíci kukuřičné mouky a vařte v páře, dokud nezhoustne. Poté jej nechejte zchladit.

Do vychlazené směsi přidejte muškátový oříšek, skořici, ořechy a pomerančovou kůru. Nakonec přidejte máslo a mixérem do jemna vyšlehejte. Pláty připraveného těsta natřete jeden po druhém krémem. Nahoru poskládejte broskve a ozdobte smetanou.

Dort nechejte nejlépe přes noc vychladit.

Video recept na dortu Frankopan

Trochu jiný recept si můžete prohlédnout na následujícím videu z YouTube kanálu Moja mala kuhinja. A samozřejmě nejlépe, když jej pak porovnáte s originálem a zastavíte se v některé z cukráren v Crikvenici.

Reklama

reklama